🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Var sak på rätt plats – nyhetsbrev till RSS-läsaren istället för inkorgen

| | | Lästid: 2 minuter (2483 tecken)

RSS-ikoner.

När jag föreläser om hur man ska få ordning på sina inkorgar är en av de saker jag trycker hårdast på ”var sak på rätt plats”. RSS-läsaren Inoreader gjorde i veckan det lättare att leva efter den devisen i e-postprogrammet.

På sistone har nyhetsbrev via e-post fått ett enormt uppsving. Mycket av min dagliga omvärldsbevakning sker via en handfull riktigt bra nyhetsbrev1. Men RSS är fortfarande också ett viktigt verktyg för mig2.

I veckan presenterade Inoreader, som jag valt som RSS-läsare, flera nyheter. En av dem var bättre stöd för nyhetsbrev som skickas ut via e-post. Istället för att få dem skickade till mitt e-postkonto får jag dem nu istället i min RSS-läsare, tillsammans med alla andra källor som jag håller koll på i min omvärldsbevakning.

Fantastiskt bra!

Varför?

Därför att det är ”var sak på rätt plats”. Jag försöker i möjligaste mån låta e-posten vara ett verktyg för kommunikation med redaktörer, uppdragsgivare, personer jag ska intervjua – andra människor, kort och gott. Inte en uppgiftslista, en läsa-sen-lista och en kalender.

Särskilt viktigt är det just i inkorgen. Det är stor skillnad på att öppna e-postprogrammet och ha 47 nya mail i inkorgen och det är en härlig blandning av nyhetsbrev, uppdateringar från sajter som jag använder och just kommunikation med människor som jag har en direktrelation med – eller att ha 12 nya mail, bara från avsändare i den sista kategorin.

Ett sätt att hantera det är filter som automatiskt flyttar de nyhetsbrev jag prenumererar på från inkorgen till mappen för nyhetsbrev (och allt annat som innehåller orden ”unsubscribe” eller ”avprenumerera” eller ett antal liknande uttryck till till mappen ”misstänkta nyhetsbrev/reklamutskick”). Med de filtren på plats blir det som ligger kvar i inkorgen i stort sett uteslutande mail jag behöver läsa så snart som möjligt, ofta också svara på.

Men de här filtren är inte en helt perfekt lösning:

Med den nya nyhetsbrevfunktionen i Inoreader blir det lättare att få verktygen att fungera som jag vill, snarare än att jag ska anpassa mig efter hur verktygen fungerar.

Vill jag mejla öppnar jag e-postprogrammet.

Vill jag omvärldsbevaka öppnar jag Inoreader.

Mycket bra.

  1. Två tips: Stratechery (som kostar pengar) och The Margins (som är gratis). ↩︎
  2. Varför RSS är bra har jag skrivit om flera gånger tidigare. Till exempel som komplement till urvals- och sorteringsalgoritmer i sociala medier och varför samma typ av sorteringsalgoritmer är välkomna också i RSS-läsaren. ↩︎